01.05.2024

Як зміняться платіжки тернополян за електрику, якщо не подати показники

Ваша реклама

Споживачам електроенергії зменшать середнє нарахування показників лічильників. Зміни вже є у платіжках за листопад. Таке рішення прийняв національний регулятор і пов’язане воно з тим, що багато людей через війну покинули свої помешкання і не можуть вчасно подавати показники.

“Це постанова, що передбачає застосування коефіцієнтів зниження, які обраховують. От є частина споживачів, які передали показники вчасно. Береться коефіцієнт — скільки вони спожили по відношенню до аналогічного періоду минулого року. Виводиться коефіцієнт, який застосовують для розрахунку обсягів тих, які не передають показники”, — заявив комерційний директор ВАТ “Тернопільобленерго” Сергій Оляніцький.

До прийняття рішення комісії, електропостачальні компанії нараховували середній показник використаних кіловат-годин автоматично. Хоча насправді цією електроенергією ніхто не користувався. Чимало таких споживачів є і в Тернополі, які з початку війни виїхали закордон і залишили свої домівки.

Та найбільше потерпають люди, чиї помешкання знаходяться в зоні бойових дій, або в окупації. Там і далі автоматично нараховуються кіловати. Це показники, які беруться в розрахунках за попередні місяці і виводяться в середнє споживання. Тернополяни вважають, що держава повинна подбати про таких людей.

Щоб виправити цю ситуацію державна комісія вирішила зменшити розмір нарахування середнього споживання. Раніше було так, якщо споживач не передає показники лічильника через телефон, або сайт, то нарахування йому відбувається по середньому споживанню. Це означає, що щомісяця нараховують одну й ту ж кількість спожитих кіловат. Тепер регулятор зменшив коефіцієнт для всіх споживачів в середньому на 25 відсотків. Для жителів Тернопільщини цей коефіцієнт становить 20 відсотків.

Сама ж вартість кіловат не зміниться, але споживачі платитимуть менше, бо стане меншою розрахункова кількість використаних кіловат. Отож, якщо довго споживач самостійно не передавав показники лічильника, то платити все ж доведеться, хоча за рішенням комісії – менше. Відтак регулятор та електропостачальні компанії просять вчасно надсилати кількість спожитих кіловат.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,