06.05.2024

15 млн хворіють, з них 6 млн — щорічно помирають: про небезпеки раку молочної залози розповідають спеціалісти клініки професора Стефана Хміля

Ваша реклама

15 млн хворіють, з них 6 млн – щорічно помирають. Це про рак молочної залози. Хвороба, симптоми якої часто ігнорують, але наслідків бояться. В Україні лише у 2021 році діагноз “онкологія грудей” вперше почуло 14 тисяч жінок.

“З них втратили життя близько 4,5 тисячі жінок. У 2022 році статистика трішки краща, близько 10 тисячам було виявлено вперше рак. І понад 3 тисячі втратили свої життя”, — відзначає лікар акушер-гінеколог, лікар ультразвукової та пренатальної діагностики медичного центру “Клініка професора Стефана Хміля” Тетяна Михайлова.

Та експерти наголошують, ця статистика неточна, бо даних з окупованих територій немає, багато жінок виїхало за кордон, а інші забувають, що навіть у час війни необхідно дбати про здоров’я. У клініці професора Стефана Хміля саме виявляють невтішні діагнози і направляють до мамолога. Кажуть, більшість жінок дізнаються про хворобу вже на ІІІ-ІV стадіях.

“Більшість раку молочної залози на ранніх стадіях виліковується. Якщо І стадія – приблизно 90% жінок повністю виліковуються. Якщо ІІ стадія хвороби – 80%. Чим вища ця стадія, тим менший шанс повністю вилікуватись”, — пояснює Тетяна Михайлова.

І тут є просте правило – огляд у мамолога 1-2 рази на рік і звичайне самообстеження грудей вдома. Тривожним дзвіночком можуть стати перші симптоми. За словами Тетяни Михайлової, жінку має насторожити зміна форми молочної залози, зміна кольору шкіри, Може бути почервоніння, ущільнення, втягнутий сосок, виділення з грудей.

Також, щоб виявити хворобу на ранніх стадіях треба проходити УЗД молочних залоз. Причому з 16 років і щорічно до самого елегантного віку. А з 45 років додати ще і раз на два роки мамографію. “При необхідності ми направляємо до лікаря-мамолога на додаткові обстеження і призначення”,

Мамографія — це рентген молочних залоз. Він виявляє новоутворення, які неможливо відчути пальпаторно. У клініці професора Стефана Хміля наголошують, якщо ви не впевнені, що здорові, то зверніться до спеціалістів, які мають усе обладнання, щоб вам допомогти.

“Дорогі жінки, у наших кініках вас чекає команда спеціалістів. Вони допоможуть зберегти ваше жіноче здоров’я. Це — гінеколог, лікар-мамолог та спеціалісти ультразвукової діагностики. Вони допоможуть вам пройти профілактичні огляди, вчасно виявити, а також за потреби пролікувати захворювання, яке вас турбує”, — звернулася директорка медичного центру “Клініка професора Стефана Хміля”, лікар акушер-гінеколог, репродуктолог Марія Хміль.

Жовтень — місяць боротьби проти раку молочної залози. Саме тому зараз особлива увага експертів до цієї теми. А ще кілька порад — знизити появу раку молочної залози може здоровий спосіб життя, відсутність абортів, вагітність до 35-40 років.

Також експерти радять не зловживати гормональними препаратами. Ведіть активний спосіб життя, бо здоровя жінки – це здоровя нації.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,