08.05.2024

104-ту річницю утворення ЗУНР урочисто відзначила Тернопільщина

Ваша реклама

1 листопада – Листопадовий чин. Саме в цей день 1918-го року внаслідок повстання було створено умови для підписання у майбутньому акту Злуки Західноукраїнської Народної Республіки з Українською Народною Республікою. Цього дня у старовинному місті Лева вперше замайорів жовто-блакитний прапор. З нагоди 104-ї річниці на Микулинецькому кладовищі священники відслужили панахиду та помолились за упокій душ Героїв українського держави.

Покладання квітів до меморіалу Українських Січових Стрільців та вшанування пам’яті загиблим героям відбувається щорічно. Адже цей день був доленосним у створенні незалежної української держави початку ХХ століття.

“Сьогодні ми тут щоб вшанувати пам’ять всіх тих, хто творив Українську Народну республіку. Вшанувати пам’ять Січового стрілецтва, яке загинуло, але показало своєю боротьбою приклад наступним поколінням. І сьогодні ми тут щоб вшанувати пам’ять і подякувати нашим сьогоднішнім новітнім героям — Збройним силам, національній поліції, національній гвардії, територіальній обороні, всім захисникам і захисницям України”, — відзначив міський голова Тернополя Сергій Надал.

Ігорю Олещуку 91 рік, він політв’язень сталінських таборів. Каже сьогодні він також вирішив відвідати кладовище та пом’янути українських Героїв. Адже ці події — важливі нині.

Відзначимо, за історичними даними після окупації Львова Тернопіль фактично перетворився на другу столицю ЗУНР. Тут певний час знаходився уряд новоствореної держави, тому ми повинні завжди пам’ятати та вшановувати усіх полеглих за нашу державу героїв.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,