24.04.2024

Здоров’я, зруйноване атомом: лікар-радіолог про наслідки вибуху у Чорнобилі

Креатор буд

Історії ліквідаторів чорнобильської катастрофи – це життя воєнних, медиків, кухарів, технічних працівників, які назавжди змінила радіація. Бо окрім розповідей, які ми показали вам у попередніх сюжетах, усі ці люди розповіли і про непоправні зміни у здоров’ї.

Після аварії у 1986 році в Чорнобилі працював лікар-радіолог з Тернопільщини Володимир Чарторинський. Чоловік зазначив, атомна катастрофа – війна невидима. Не було ні стрілянини, ні конкретного супротивника. Але була радіація. Невидимий і нещадний ворог.

Уламки від реактора після вибуху розлетілися на величезні відстані. Радіація від них заряджала людину практично смертельною дозою. Пану Володимиру доводилося організовувати лабораторні обстеження, виїжджати у військові частини та контролювати санітарно-епідемічний стан у зоні відчуження.

Ліквідатори аварії на ЧАЕС зазначили, є чимало наслідків, які «наздоганяють» їх і зараз, через 35 років після аварії.

Варто додати, що за 35-ть років, а саме стільки пустують міста і села в зоні відчуження, помешкання спустошили мародери. Тобто чимало опромінених речей, і досі знаходяться в різних людей, і невідомо в яких містах можуть нести променеву загрозу.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: ,