11.05.2024

Володимир Зеленський підписав закон про земельну децентралізацію

Ваша реклама

Сьогодні на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Земля» президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» №2194. Про це повідомляють на сайті офісу президента.

Володимир Зеленський наголосив, що документ, який він сьогодні підписує, докорінно змінює землеустрій і фактично є «земельною Конституцією» України. Закон 2194  – це другий за вагою закон у пакеті законів для проведення земельної реформи.  Він дозволяє передачу землі за межами населених пунктів до комунальної власності, а також допоможе завершити земельну реформу.

Згідно з документом, землі державної власності за межами населених пунктів (крім земель, які потрібні державі для виконання її функцій) передаються в комунальну власність сільських, селищних, міських рад. Встановлено чіткий механізм фіксування у Державному земельному кадастрі меж громад, зокрема об’єднаних. Органи місцевого самоврядування отримують повноваження щодо зміни цільового призначення земельних ділянок приватної власності та затвердження детальних планів території за межами населених пунктів.

Крім того, повноваження зі здійснення державного контролю за використанням та охороною земель надано обласним державним адміністраціям та виконавчим органам сільських, селищних, міських рад.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,