26.04.2024

Вкрали 50 тис грн: за якою схемою діяли шахраї розповів тернополянин

Креатор буд

За більше ніж пів години тернополянин Артур Карпюк втратив понад 50 тисяч гривень. Шахраї попрацювали з його банківським рахунком, поки чоловік спав.

У повідомленні від банку йшлося, що кошти з одного рахунку перекидали на інший, їх то знімали, то поповнювали. Тернополянин зателефонував на гарячу лінію банку.

Як виявилось згодом, шахраї змогли увійти в особистий кабінет Артура на сайті мобільного зв’язку і приєднали інший номер телефону. Далі зловмисники успішно зайшли в систему Приват24 і вивели кошти на вже свої рахунки.

Чоловік одразу звернувся до правоохоронців. Начальник відділу Сергій Крета повідомив, що за цим фактом відкрито кримінальне провадження. Завдяки інформації, яку надали  в компанії оператора мобільного зв’язку і банку, причетних до злочину вже встановили.

Як правило, шахраї обманом виманюють пінкоди та іншу фінансову інформацію у потерпілих. Та цей випадок є не традиційним, каже Сергій Крета. Зловмисники отримали доступ до мобільного номера потерпілого без його участі, приєднали інший, увійшли до онлайнбанкінгу і вивели кошти.

Артур Карпюк мало вірить, що зможе повернути власні кошти. Разом з юристами буде боротися за те, аби закрити кредити, який відкрили зловмисники.

Чи поверне потерпілий свої кошти наразі сказати важко. Хоча схема крадіжки не типова, фахівці все ж вкотре нагадують краянам про основні заходи безпеки. Серед них, не надавати навідомим копії свого паспорта, не повідомляти таємну фінансову інформацію.



Джерело | Т1 Новини