25.04.2024

У проєкті “Норвегія-Україна” взяли участь понад 850 військових і членів їхніх родин з Тернополя

Ваша реклама

Ірина Скасків відслужила за контрактом у лавах Збройних сил України 3 роки. Працювала на забезпеченні зв’язку. І вже під час служби замислювалася, що робитиме як повернеться до мирного життя тут, у Тернополі.

Ірина стала учасницею проєкту «Норвегія-Україна». На базі Західноукраїнського національного університету його реалізовують із 2014 року. Мета – професійна перепідготовка військових, звільнених у запас, а також їхніх родин. За слвоами проректорки із міжнародної діяльності Західноукраїнського національного університету Оксани Десятнюк, у кожному регіоні вибирають спеціальність, яка найбільш актуальна на ринку праці.

У Тернополі – це підприємництво. Фахівці університету навчають військових як відкрити власну справу. Також влаштовують зустрічі із біснесменами та стажування на різних підприємствах.

Паралельно із професійною перепідготовкою у закладі вищої освіти працюють громадські організації, які долучаються до соціальної і психологічної адаптації військових під час навчання. Про це розповіла координаторка проєкту «Норвегія-Україна» у Тернопільській області Оксана Шандрук.

Понад 850 військових і членів їхніх родин уже пройшли навчання у рамках проєкту “Норвегія-Україна”. Всі вони працевлаштувалися, наголосила Оксана Шандрук. Приблизно 20 відсотків випускників вже мають свій бізнес.
Навчання триває 3 місяці. Після цього фахівці офіційно рік, а на практиці і довше супроводжують учасників.
Проєкт фінансує Міністерство закордонних справ Норвегії. Основним координатором в Україні є Міжнародний фонд соціальної адаптації. Для учасників навчання і консультації фахівців повністю безкоштовні. Зараз триває набір на осінній семестр.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,