28.03.2024

Своїми силами: біля Тернополя розбудовують “сади ветеранів АТО”

Креатор буд

Облаштовують за власні гроші. Недалеко Тернополя ветерани АТО розбудовують кооператив. 

Загалом на території – 833 ділянки, а це 83 гектари землі. Її виділили ще в 2017 році для учасників російсько-української війни та родин загиблих бійців. Подібних масивів з ділянками для пільгових категорій населення у нашій області 45, проте, ніхто з них не розбудовується так активно, розповів голова кооперативу Зеновій Гладчук.

За три роки існування кооперативу військові активно облаштовували свою землю, а за гроші із власної кишені прокладали усі потрібні комунікації. Це, зокрема, водомережа, електропостачання, а також закупили три нових підстанції по 450 кіловат. Крім того, проклали 486 опор для лінії електропередач, щоб кожна ділянка мала доступ до електрики.

Тепер активно роблять дороги, нині там облаштували 14 вулиць протяжністю близько 18-ти кілометрів, а для безпеки на території кооперативу встановили 6 камер відеоспостереження. Зеновій Гладчук зазначив, роблять все для того аби згодом там можна було повноцінно жити.

На території кооперативу багато будинків вже на завершальному етапі будівницва, але є і такі власники, які тільки починають проектувати власний дім.

Василь Гулик – ветеран АТО, також отримав свою ділянку. Чоловік проводить там багато часу, і хоч будинок тільки в планах, роботи вистачає. Разом з дружиною вже посадили тут ліщину, фруктові дерева, городину.

І це ще не все, на власній ділянці Василь Гулик встиг облаштувати сітку для винограду, мангал і фундамент для альтанки. А в маленькому вагончику, що стоїть на подвір’ї, окрім садового приладдя тримає і важливу річ – пам’ятний бронижилет.

Нині на території кооперативу 12 будинків уже повністю збудували, тож в них можна жити. Ще у 70-ти  заклали фундамент.

Зважаючи на те, що кооператив розбудовується активно, у планах жителів облаштувати повноцінний населений пункт з магазинами, поліклінікою та школою. Звісно, для цього потрібні великі кошти, тож джерела додаткових інвестицій ще шукатимуть. Поки що усе роблять покроково.

До слова, відповідно проектної документації, перший етап розбудови планують закінчити до 2023 року.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,