29.04.2024

Реформа для інтернатних закладів: нова модель роботи тернопільського “Малятка”

Ваша реклама

Тут вже є спортзали, кабінети психологів та логопедів, активна сенсорна та кімната відпочинку. Тернопільський обласний центр реабілітації та розвитку дитини, раніше відомий як “Малятко” виконує нові функції.

Тепер він не лише опікується дітьми, позбавленими батьківської турботи, а й проводить реабілітацію.  Для кожного малюка розробляють власний план відновлення. Загалом його період триває близько трьох тижнів.

Про це розповіла виконуюча обов’язки медичного директора тернопільського обласного центру реабілітації та розвитку дитини Лариса Семків.

Нагадаємо, центром реабілітації заклад став із початку 2019 року, завдяки реформі зі складною назвою “деінституціалізація”. Вона передбачає зміни системи дитячих інтернатів. Суть цієї реформи полягає в тому, щоб діти максимально перебували в сімейній атмосфері. Кожний інтернат сам обирав, як змінити структуру роботи, пояснила директорка закладу Інга Кубей. Тепер скористатися послугами реабілітації у тернопільському центрі можуть дітки з народження до семи років.

До кінця року у закладі планують запустити ще дві нових послуги – “денне перебування” та “тимчасового перепочинку”. Перша передбачає перебування дітей, віком від трьох до семи років, котрі в міру свого захворювання не можуть відвідувати садочки з інклюзивними групами. На другу послугу можуть розраховувати батьки, які хочуть, до прикладу, поїхати на відпочинок, але не мають на кого залишити дитину. Такі соціальні послуги будуть безкоштовними. Передбачені вони для малюків із ураженнями опорно-рухового апарату або нервової системи.

Щомісяця центр відвідує близько тридцяти дітей. Із кожним займаються психологи, логопеди, неврологи та фізичні терапевти.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,