03.05.2024

Пологи та ведення вагітності: про нововведення розповіли у Тернопільському перинатальному центрі «Мати і дитина»

Креатор буд

З першого квітня жінкам не доведеться платити за ведення вагітності. Гроші на це передбачили в Національній службі здоров’я України. Це третій пакет послуг, який буде безкоштовним для вагітних та породіль.

В обласному перинатальному центрі «Мати і дитина» цьогоріч підписали 8 контрактів з НСЗУ. Проте коштів, передбачених на безкоштовні послуги, може забракнути для повноцінної роботи медзакладу.

Про це розповів генеральний директор Віктор Овчарук. Він зазначив, що завдяки цим пакетам у рік заклад отримуватиме приблизно 50 млн. З них тільки 47 йде на зарплати. Тому на закупівлю інших матеріалів чи для того, аби зробити пологи безкоштовними – замало.

Також зміниться і сума медичної допомоги породіллям. На догляд за недоношеними немовлятами вагою до півтори кілограма сума збільшиться до 130 тисяч. За новонародженим з вагою більше як півтори кілограма – до 25 тисяч гривень.

За більшість медичних послуг для вагітних та породілль гроші вже виділила держава. У безоплатний перелік послуг входить медична допомога при пологах з черговою акушерською бригадою. І не входить індивідуальний вибір лікаря. Тобто, якщо пацієнтка хоче народжувати у конкретному медзакладі та у конкретного лікаря, то тоді доведеться платити.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,