27.04.2024

Одне із небесних світил тепер носить ім’я відомого уродженця Тернопільщини Івана Пулюя

Ваша реклама

Допис Василя Шендеровський сколихнув всю країну новиною про те, що небесне світило Галактики назвали на честь видатного українського науковця, а ще уродженця Тернопільщини – Івана Пулюя.

Цю подію науковці, жителі нашої області та всієї України чекали більше трьох років. Міжнародна астрономічна спілка назвала малу планету Ivanpuluj=2004 TY 13. Діяльність вченого досліджують чи не у всіх куточках світу. Працює над цією темою і науковець технічного університету Олександр Рокіцький. Чоловік вже близько 30-ти років вивчає біографію і досягнення  Івана Пулюя.

Присвоєння планеті імені вченого – вкрай важливе для України. Пишається таким і викладацький склад ТНТУ, адже з квітня 1995 року навчальний заклад носить ім’я вченого.

Планету перейменували спеціально до 175-річчя науковця. Щоправда, цього року вже відзначали 176-ту річницю з дня його народження.

Нагадаємо Іван Пулюй, український фізик та електротехнік родом з містечка Гримайлів Тернопільської області. Відомий своїми дослідженнями рентгенівських променів. Окрім того, сконструював прилад для вимірювання механічного еквівалента теплоти.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,