25.04.2024

“Над Збручем”: тернопільський історик написав книгу про ОУН ТА УПА

Ваша реклама

Маловідомі факти про події, які стали доленосними для цілого покоління українців. У Тернополі презентували книгу «Над Збручем: Кам’янецько-Подільська група УПА на Тернопільщині».

Написав книгу дослідник історії УПА та ОУН Сергій Волянюк. Автор зауважив, аби створити такий детальний опис всіх подій працювати довелося з великою кількістю документів. Від матеріалів НКВС і до архівних зведень підпілля ОУН Хмельниччини та звіти командування УПА Кам’янець-Подільського.

В історичній книзі автор розповідає про Кам’янець-Подільську групу УПА, яка діяла на території нинішньої Хмельниччини. Також у виданні йдеться про участь жителів Тернопільщини у повстанських діях. Сергій Волянюк зазначив, хотів під однією обгорткою  зібрати найвизначніші постаті та події, які відбувалися на східному кордоні з нашою областю.

Книга є маленькою частинкою у великій ідеологічній війні сьогодення. Історики зазначають, грунтовно вивчати факти про повстанські рухи ОУН та УПА в Україні почали лише після здобуття незалежності у 1991. Саме тому й до сьогодні залишилося багато недосліджених джерел та постатей, які були дотичними до творення історії.

Збирають історію рідного краю. У музеї національно-визвольної боротьби Тернопільщини підкреслили, й надалі працюватимуть над архівними документами, аби представити широкому загалу ще більше маловідомих фактів про рух ОУН та УПА на Тернопільщині. Автор книги додав, згодом планує презентувати її й в інших містах, аби якнайбільше людей знали свою історію.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,