23.04.2024

На Тернопільщині збільшать кількість служб для підтримки людей, постраждалих від домашнього насильства

Ваша реклама

Протидіяти насильству. На Тернопільщині 5 місцевих громад отримають субвенції з держбюджету на створення мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

Фінансування отримають Лановецька, Теребовлянська, Шумська міські територіальні громади, Товстенська селищна територіальна громада. А також понад 140 тисяч гривень отримає Тернопільська міська територіальна громада.

Начальниця управління сім’ї, молодіжної політики та захисту дітей ТМР Христина Білінська наголосила, що не потрібно приховувати факти насильства, адже люди помилково вважають, що це приватна справа. Тому, новостворені служби будуть допомагати протидіяти домашньому насильству, за ознаками статі в тому числі. І такі служби зможуть не тільки інформувати, але і захищати людей.

Будуть створені кризові кімнати, у яких впродовж 10 днів перебуватимуть постраждалі від домашнього насильства. Їхню адресу триматимуть у таємниці, знатимуть її тільки працівники поліції та соціальних служб. А також діятиме денний центр для надання усіх консультаційних послуг. Туди зможуть звернутися усі постраждалі від насильства, кому необхідна фахова допомога. А ось директорка центру соціально-психологічної допомоги Олена Нагірна підкреслила, важливо не терпіти сімейне насильство, а говорити, звертатися за допомогою.

За її словами, побороти домашню тиранію неможливо. Але потрібно не мовчати, шукати підтримки у рідних, близьких. До прикладу, батькам не засуджувати свою дитину, і просити терпіти, а просто підтримати і бути поруч. Директорка тернопільського обласного центру соціально-психологічної допомоги «Родина» зазначила, що за пів року у них вже було 15 сімей і 16 дітей, які постраждали від домашнього насильства.

Нагадаємо, що в області вже діє комплексна “Програма підтримки сім’ї, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми до 2025 року”.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,