26.04.2024

Кисень на вагу золота: яка ситуація з медичним киснем у лікарнях Тернопільщини

Ваша реклама

Тернополянин Євген розповів, що днями поховав тестя. Йому було 79 років. Чоловік раптово захворів на Ковід-19 і потребував негайної допомоги медиків. Проте, коли привезли чоловіка до сімейного лікаря виявилось, що необхідна госпіталізація.

Одразу на місці почали шукати медзаклад, куди везти хворого, аби підключити до кисню. Але у Тернополі такої можливості вже не було. Довелось везти чоловіка у Збаразький район, та врятувати його не вдалося.

Про проблему з киснем повідомляють і в Тернопільському регіональному фтизіопульмонологічному медичному центрі. Станом на 9 квітня у медзакладі 90 ліжок для ковідних хворих. Наразі тут 76 пацієнтів, з них 9 – у реанімації.

Кисневий балон, який спеціально обладнали для надання медичної допомоги пацієнтам з коронавірусною інфекцією, наразі пустий. Про це розповів головний лікар Вадим Рудик. Медик зазначив, що запаси ще є, але доставка кисню має бути безперервною. За добу приблизно використовують 25 балонів.

Тим часом голова Тернопільської ОДА підкреслив, що Тернопільщину медичним киснем забезпечує Львівський хімічний завод. Там працюють на повну потужність, щоб забезпечити киснем медзаклади Західної України, проте не завжди встигають.
За словами Володимира Труша, зараз в області є запаси кисню на три дні.

Додамо, що виробництво рідкого медичного кисню на Львівському заводі збільшили за останній рік  учетверо. А газифікованого – у сім разів. На підприємстві працює близько 200 осіб. Щоб повністю забезпечити киснем лікарні, восени працівникам доводилося працювати у 2-3 зміни, робітничому персоналу – практично без вихідних.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,