28.03.2024

Купувати чи не купувати: як працюють тернопільські ринки у спеку

Креатор буд

Харчові отруєння мікробного походження складають більшість інтоксикацій влітку. Справа в тому, що при високій температурі розмноження бактерій відбувається занадто швидко. Як наслідок – зіпсовані продукти та отруєння. Тож з настанням літа купувати їх, особливо на ринках, може стати проблемною.

Як зазначив начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління держпродспоживслужби в Тернопільській області Олександр Дністрян, під час підняття середньодобових температур на ринках недобросовісні продавці реалізують продукцію, яка би мала зберігатися більше при мінусових температурах, які передбачені технічними можливостями від +2 до +4, але вони все одно здійснюють реалізацію при +20 і +30″.

Щороку на початку літа держпродспоживслужба видає розпорядження про перевірку ринків та здійснює моніторнгові візити, зазначив Олександр Дністрян. Продавців, які порушили правила реалізації товару, спершу чекає попередження, а пізніше штраф у розмірі 40 тисяч гривень.  

Здавалося б навіть корисні продукти, куплені на базарі, можуть стати небезпечними.

На центральному ринку нас запевняють – продукти почали перевіряти частіше. Через аномальну спеку та масковий режим працювати стало складніше, зізналися продавці. Та у якості свого товару впевнені. Дехто – тримає продукти у морозильні камері, дехто – демонструє експертні висновки та товарні накладні.

У лабораторії зазначили, метод перевірки продуктів улітку не змінився: визначають кількість нітратів та фальсифікацію. Нові товари проходять експертизу щодня.

Проте продукти зі стихійного ринку лабораторією не перевіряються, підкреслив завідуючий лабораторією ветеринарно-санітарної експертизи на центральному ринку Андрій Тарнавський.

Тамтешні продавці коментувати якість свого товару відмовились. Відверталися від камери, ховали продукти у сумки, а дехто навіть пробував втекти.

Додамо, щоб уникнути неприємностей з продуктами влітку, слід перевіряти термін придатності товарів, обирати найсвіжіші, купувати в продавців, які дотримуються необхідних норм.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,