19.04.2024

Два села, а назва одна: історія сіл Мислова, які знаходяться на різних берегах Збруча

Ваша реклама

Два села під однією назвою – Мислова є і у Тернопільській, і у Хмельницькій областях.

У 1465 році з’явилась перша згадка про цей населений пункт. Місцеві в той час займались гончарством і полюванням. Проте, у силу історичних обставин, під час розподілу Польщі, Мислову поділили на 2 села. Між ними протікає річка Збруч. На карті позначені так: село Мислова Тернопільської області та село Мислова Хмельницької області.

Місцеві переказують історію, хоча села поряд і перейтись один до одного можна було лише за кілька хвилин – спілкувались рідко, адже це жорстоко контролювала тодішня влада. 
І так до сьогодні – ці села вважаються двома різними населеними пунктами. Але дата заснування одна – 17 серпня 1465 року. Тому відзначають цей день разом.

«В нас проходять концерти. Їхні вокальні групи приїжджають до нас, ми їздимо до них. І так спільно проводимо ті свята», – розповів житель села Мислова Хмельницької області Володимир Грицина.
У те, що Мислова знову стане одним селом люди не вірять, тай зізнаються – не хочуть. Мовляв, вже звикли до такого поділу. Проте, наголошують, український народ був, є і буде єдиним.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,