25.04.2024

Домашнє насильство: активісти розповіли як протидіяти та де шукати допомоги

Ваша реклама

Жінки, діти, чоловіки. Від домашнього насильства зараз страждають все частіше. А це ж не лише фізичне знущання, а й психологічний тиск.

Що робити? Куди втікати? Чи є сенс комусь розповідати? І якщо так, то кому? У Тернополі організували зустріч, аби розповісти покроково, що слід робити, аби припинити насильство вдома.

Голова ГО «Тільки не мовчи» Мар’яна Юрик наголосила, що сьогодні питання домашнього насильства почали частіше піднімати. Жінки перестали терпіти і мовчати.

Дуже часто насильство в сім’ї має непоправні наслідки для дітей у психологічному плані. Адже домашню ситуацію вони можуть відтворювати в садочку, школі та на вулиці. Голова тернопільського осередку «Асоціація жінок України «Дія»» Ольга Шахін зауважила, що для уникнення таких ситуацій, у навчальних закладах варто проводити профілактичні бесіди стосовно видів насильства та місць, куди звертатись у випадку домашнього конфлікту.

Фахівці зазначили, саме діти найбільше страждають від побаченого і згодом це проявляється вже у їх дорослому житті. Завдяки круглому столу представники громадських організацій визначили майбутні дії для усунення проблем домашнього насильства.

Для захисту потерпілих в Україні, зокрема і в Тернополі, працює чимало установ, які можуть запропонувати алгоритм дій на випадок, якщо ви стали жертвою домашнього насильства. Серед таких до прикладу, поліція. Саме тому в Україні віднедавна домашнє насильство – це не лише порушення, але й кримінальний злочин. Крім того, законодавством передбачено спеціальні заходи захисту, одним з яких є обмежувальний припис. Про це зазначив старший інспектор відділу дільничих офіцерів поліції управління превентивної діяльності ГУНП в Тернопільській області Дмитро Адамович.

Зазначимо, від початку року сектор протидії домашньому насильству при нацполіції отримав вже 880 звернень. І це лише по місту Тернопіль. Загалом, постраждалими визнали 406 осіб. 83 дитини є свідками або постраждалими в цих ситуаціях.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,