20.04.2024

День жінок у науці: тернополянка хоче запозичити європейський досвід при догляді за передчасно народженими дітьми

Ваша реклама

Міжнародний день жінок  і дівчат у науці. Таке свято починаючи із 2015 року щорічно відзначають у світі 11 лютого.

Близько 15 років займається науковою діяльністю у галузі медицини тернополянка Ірина Сарапук. Останні 3 роки жінка досліджує як догляд батьків впливає на передчасно народжених дітей. Каже, головне завдання – впровадити європейські методики при виходжуванні таких крихіток в Україні. Пані Ірина запевняє, це цілком можливо. Бо окрім різноманітних наукових конференцій закордоном,  у 2016 році бачила усе на практиці в одній із клінік Франції.

«Рушійним поштовхом для мене було стажування у клініці міста Тулузи в Франції. Де активно впроваджена повна комплексна програма нейророзвиткового сімейноорієнтованого догляду. Будучи там на стажувані 10 місяців вдалось глибше пізнати як він працює, які його переваги.

Напрацювання Ірини Сарапук впроваджують у Перинатальному центрі матері і дитини, обласній дитячій лікарні і поголовому будинку другої міської лікарні. Фінансує це держава, оскільки діяльність не є надто затратною.

Науковиця зазначила, за рік в нашій області передчасно народжується приблизно 45-60 дітей. Їхній вік до 32 тижнів. Завдяки цьому дослідженню малюки зможуть повноцінно розвиватись. А їхні батьки – брати участь в догляді за кровинкою від першого дня її життя.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,