23.04.2024

День архіву: 7-поверхова будівля Держархіву Тернопільщини заповнена документами на 85%

Креатор буд

Будівля у 7 поверхів, і 6 з них – просто забиті паперами. Це – держархів Тернопільщини і він заповнений вже на 85%. Тут діє безліч експозицій, зібрані матеріали починаючи із 1939-го року, правдиві свідчення історії та сьогодення.

Усе це – папери, до яких немає доступу. Адже через їхню давність зіпсувати їх легко.

Відсутність належного фінансування, приміщень для збереження експонатів та кадрового забезпечення. Це ключові проблеми з якими стикаються щодень працівники архівних установ по всій Україні. Через низькі зарплати в архівах не хоче працювати тут молодь. На цьому наголосив директор державного архіву в Тернопільській області Федір Полянський.

У час масової діджиталізації в архіві мріють про те, щоб мати технічну можливість йти в ногу з часом. А це – зум, оцифровані документи, електронні каталоги.

Тереза Малиміна-Базиляк, працює в архів вже понад 30 років. Вона зазначила, за цей час багато  змінилось, але до вигляду сучасних європейських архів ще далеко. Наразі, немає належного технічного забезпечення і спеціалістів, які змогли б мобілізувати роботу.

Крім того, мало працівників та багато функцій не дають змоги швидше реалізовувати нові проєкти. Та все ж, в архіві активно намагають оцифровувати документи. Із восьмисот тисяч експонатів, наразі переведено у PDF-формат – 100, а це 12,5% від загальної кількості.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,