29.03.2024

Чим небезпечний пастернак посівний, що росте на Тернопіллі

Креатор буд

Олександр Ладанівський розповів, що отримав опіки від невідомої рослини, коли працював у дворі. З’ясувалось, такої шкоди може завдавати не тільки борщівник, але й пастернак посівний. Виявляється, ця маловідома рослина має приховану небезпеку.

За словами лікарки-методистки відділу промоції здорового способу життя ДУ «Тернопільський центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Ірини Гричук, під дією сонячного проміння виділяється з рослини токсини, тобто з’являються опіки, почервоніння та навіть пухирі.

Якщо ж ви все таки отримали опіки від цієї рослини, то  перше, що потрібно зробити – промити місце ураження проточною водою.
Інша рослина, яка несе приховану небезпеку –  золотарник канадський. Пилок золотарника може викликати сильні алергічні реакції, головну біль, запаморочення. Тому перш за все слід звернутись за порадою до лікаря.

В багатьох країнах золотарник занесений до списку карантинних об’єктів, які несуть серйозну загрозу здоров’ю населення. Якщо з ним не боротися, то за рік золотарник канадський може збільшити свою площу до 15%.

Зі слів фахівців, боротися з цими небезпечними рослинами  можна хімічними і механічними методами.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,