05.05.2024

“Чорна” п’ятниця для врожаю: аграрії та підприємці Тернопільщини на межі колапсу

Ваша реклама

Зерно просто неба. Порожні колії без вагонів. Картина, яка точно не нагадує розпал жнив.

Але такі реалії вже другий тиждень переживають аграрії і підприємці Тернопільщини. Бо праця, в яку цілий рік вкладали сили і гроші – зараз ризикує змарнуватися.

Збираючи врожай, аграрії планують його реалізувати, і отримати за це кошти. Наступна ланка – підприємці. Вони укладають контракти, договори на експорт зерна.

Власник збаразького комбінату хлібопродуктів Олександр Шпак називає минулу п’ятницю – чорною для аграріїв. Бо саме тоді почався незворотний колапс. Укрзалізниця з дня на день затримувала подачу вагонів, а через це, кажуть підприємці, усі елеватори переповнились за лічені дні. І все більше зерна залишається просто неба.

Зараз зібрали половину запланованого врожаю. Ще половину очікують в період осіннього збору. Це буде кукурудза, соя, та соняшник.А це приблизно 400 мільйонів гривень, які недоотримає обласний бюджет. І все через збій на Укрзалізниці.

Директор Львівської філії з підприємцями-аграріями зустрівся, і пообіцяв владнати проблему з подачею вагонів. А за 3-4 дні відвантажити те, що зараз простоює просто неба.

 



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,