20.04.2024

Боротьба з гепатитом на Тернопільщині: цифри, які вражають і суми, яких не вистачає

Креатор буд

Донести до суспільства всю серйозність хвороби. Так місію обрав для себе Олег Мартинюк, який хворів вірусним гепатитом С.

Він розповів, що дізнався по хворобу випадково у 2011, коли проходив обстеження. Коштів на лікування не вистачало і саме тоді виникла ідея створити громадську організацію «Іскра Надії», яка допомагатиме таким же хворим. Впродовж двох останніх років, організація спрямувала свої зусилля на перевірку до 2 000 осіб. Вона зробила це, проводячи швидке тестування у двох областях Західної України – Тернопільщині та Львівщині. За цей період виявили 178 інфікованих осіб.

З кожним роком питання важких захворювань все частіше обговорюють у суспільстві. Тому сьогодні захід присвячений Всесвітньому дню боротьби з вірусними гепатитами під гаслом «Гепатит не може чекати».

Щорічно 28 липня відзначають Всесвітній день боротьби з гепатитом. Це нагадування всьому людству про глобальну проблему поширення такого важкого захворювання.

За словами в.о. генерального директора ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Юрія Деменьєва, 90%, за даними всесвітньої організації охорони здоров’я, хворих на гепатит В і десь 80% на гепатит С не знають про те, що вони хворі.

Важливо розуміти те, підкреслили експерти, що тестування є єдиним можливим способом діагностики. Гепатити В та С можуть себе не проявляти і діагностуватись вже на стадії хронічної інфекції.

Від початку 2021 кількість хворих в Тернопільські області, порівняно з попередніми роками, зменшилась на 95 %. І хоча в зоні ризику середнє та старше покоління, хворі діти також є.

Більшість інфікованих людей не підозрюють про своє захворювання, тому експерти радять частіше перевірятись та контролювати стан здоров’я.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,