26.04.2024

Без “червоних” дипломів: депутати Тернопільської облради про освітнє нововведення

Ваша реклама

Нові форми дипломів про вищу освіту діють в Україні із 1 січня 2021 року. Відповідно до рішення Міністерства освіти тепер буде молодший бакалавр, бакалавр та магістр. Таким чином студенти більше не отримуватимуть дипломів із відзнакою, так званого “червоного”.

Журналісти Т1 Новини запитали депутатів Тернопільської облради чи важливим було для них отримати документ із відзнакою.
Наталія Марків зазначила, що навчаючись у Запорізькому державному медичному університеті, абсолютно вільно ставилася до червоного диплому. Адже Навчання передбачало все таки здобуття більше навичок практичних.

Схожої думки і депутат Володимир Мисик.

«Роль диплом відіграє тоді, коли людина усвідомлено отримує знання від компетентних викладачів і вінцем самоосвіти є здобуття диплому. Червоний він, чи звичайний на мій погляд взагалі не відіграє ніякої ролі.
Деякі обранці також зауважили, що студентів потрібно заохочувати до навчання. Для цього підходить і фінансовий стимул, і диплом із відзнакою.
«Це що дитина успішно навчалася, чому не має бути визначено тим документом. Було, є. А яка Проблема? А що воно вирішує? Що дає, крім образи тих, які навчалися на відмінно, воно не додає нічого», – каже депутат облради Любомир Білик. Він педагог, заслужений лікар України. Тому на питання дипломування студентів теж дивиться з точки зору медика. Зокрема, що стосується ліцензійного іспиту “Крок”.

«У медицині це особлива категорія, там треба руками робити, а не тикати плюс чи мінус. Якщо людина показує маніпуляції, то вона стверджена, то вона має право до праці», – переконаний депутат.
І хоча, до диплома із відзнакою обранці Тернопільщини ставляться по різному, та всі сходяться в одному – важливі практичні навички майбутніх фахівців, і сприяння в реалізації  здобутих знань при подальшому працевлаштуванні.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,