24.04.2024

Антибіотики – за рецептом: як працюватимуть нові правила з 1 серпня

Креатор буд

З 1-го серпня купити антибіотики в аптеці без рецепта буде неможливо. Про це попереджають медики.

Аби придбати ліки хворим потрібне буде призначення лікаря – тобто рецепт на препарати. Такий документ в Україні впровадять в електронному форматі. Це застереже людей від самолікування, а в медичній системі – дозволить краще контролювати облік антибіотиків.

Тепер, якщо потрібно купити антибіотики, слід спершу піти до сімейного лікаря, або того, хто проводить лікування. І відповідно до діючої речовини пацієнт обере препарат, який йому підійде, звісно зважаючи і на ціну. З цим документом можна йти в аптеку. До рецепта також буде додаток – інформаційна довідка.

Люди до нововведень ставляться з обережністю. Хтось підтримує, а комусь нова система видається надто складною.
На видачу електронних рецептів лікарі матимуть перехідний період – з серпня і до кінця року. Тобто одночасно діятимуть і паперові рецепти, і електронні, і інформаційні довідки.

Планують, що з нового року інформаційна довідка буде вже не обов’язковою, а лише електронний рецепт. Виписувати ж в електронній системі будуть не назву антибіотика, а тільки діючу речовину. Виключення – тимчасово окуповані території та райони проведення бойових дій. Там лікарі діятимуть відповідно до можливостей лікування пацієнта та наявності медикаментів.

 



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,