20.04.2024

Африка по-тернопільськи: синоптики прогнозують “пекельні” вихідні

Креатор буд

Поки Європа бореться з наслідками великої повені – в Україні справжня аномальна спека. В обід на сонці термометри показують більше 30 градусів тепла. І синоптики зазначили, це ще не максимум.

Найспекотнішими мають бути східні регіони. Там температура підніметься майже до сорока градусів. Літо, на яке всі так довго чекали, тепер у прямому сенсі «в самому розпалі».

Користувачі соцмереж жартома охрестили липневу погоду в Україні “пекельною”спекою.  Вона протримається як мінімум ще декілька днів,  зауважили синоптики. Зниження температури і невеличкі дощі варто чекати не раніше наступного тижня. Впродовж вихідних термометри стабільно показуватимуть понад  +30 градусів в день.  За словами завідувачки сектору метеорологічних прогнозів тернопільського обласного гідрометеоцентру Оксани Озимків, вночі очікуються 17-22 градуси, а вдень –  29-34 градуси.
Така спека є історичною для Тернополя, кажуть фахівці. Літо-2021 може увійти в історію як одне з найгарячіших. Починаючи з 1946 року цьогоріч перевищили історичний максимум.

Та спека є небезпечною для людського  організму, зазначають медики.  Навіть повністю здорова людина, пребуваючи довго на вулиці,  може отримати тепловий удар.  Аби вберегти себе, лікарі радять дотримуватися простих правил.  Головне з  яких –  проводити мінімум часу на сонці з  11 до 17 години. Якщо ж йти на вулицю таки треба, то обов’язково необхідно запастися водою і обрати одяг з натуральних тканин.

Окрім того, в спеку наш  організм потребує  більше води. Смачною  альтернативою  можуть стати легкі літні коктейлі. Головна умова – жодного цурку і солодких газованих напоїв. Від них відчуття спраги тільки посилюється. Як варіант, можете вдома приготувати ось таку справжню вітамінну “бомбу”, назва якої  матча-орандж. Холодний, з цитрусовим присмаком і головне – освіжаючий. Такий напій може стати справжнім порятунком,  коли на термометрах позначка 30+, підкреслила бариста Олександра Олійник.  Для цього потрібна вода, сама матча, фреш і обов’язково лід. Спочатку змішати 30 грам порошку з водою.  Потім збити суміш до  утворення пінки.  І у стакан з льодом додати 200 грам апельсинового фрешу.

Отож, дотримання водного  балансу, легкий одяг  і мінімум часу на сонці – це ті правила, які допоможуть насолоджуватися літом без шкоди для власного здоров’я.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,