30.04.2024

Перші кіборги: історія бою під Крутами, в якому курсанти здобули право на незалежність

Креатор буд

29 січня в Україні згадують полеглих у бою під Крутами. Про те, що передувало цій битві, розповіли тернопільські історики.
«У грудні 1917 українська делегація УНР їде в Брест- Литовський. Там велися перемови про те, аби визнати Українську Народну Республіку і отримати військову допомогу від німців та австрійців. В цей час більшовики намагалися захопити Київ. Вони хотіли перервати переговори і захопити Україну», – зазначив історик Святослав Липовецький.
«Аби цього не допустити, до станції Крути, що знаходиться за 130 кілометрів від Києва, відправляють студентів добровольчого корпусу Січових стрільців і військових ліцеїстів. Вони обороняли перший напрямок. А на другому, зі сторони Полтави, очікували наступ вже більш досвідчених військових . Проте, більшовики йшли на Київ саме першим шляхом. Тож чотирьохтисячній армії чинити спротив довелося саме студентам», – додає співрозмовник.
Він також розповів, що спочатку полонених катували, а згодом всіх розстріляли.
«Це дозволило нам підписати Брестський договір. Ті кілька днів, які вони відтягнули, вони дозволили погасити повстання в Києві»,наголосив історик Святослав Липовецький.
Сьогодні ж, через 103 роки після бою під Крутами, подвиг Січових Стрільців фахівці часто порівнюють з подіями на майдані. Адже ці протистояння вкотре доводять – сотню років тому і сьогодні, в нашій країні є кому відстояти своє право на незалежність.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,