19.04.2024

Новини компаній

Чи впливають бджоли на врожайність?

Креатор буд

Щоб проаналізувати, як впливає запилення на врожайність, на дослідних посівах ріпаку компанії «Контінентал» облаштували так звані «ізолятори» – намети з агроволокна, які обмежують доступ бджіл до цвіту. Після завершення періоду цвітіння параметри цих рослин порівнюватимуть із рослинами, які запилювали комахи.

За результатами дослідів минулого року, на олійність і врожайність деяких гібридів ріпаку комахозапилення мало помітний вплив. Про це розповіла кандидат біологічних наук, доцент кафедри загальної біології та методики навчальних природничих дисциплін хіміко-біологічного факультету Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка Галина Гуменюк.
Другий рік поспіль «Контінентал» досліджує вплив комахозапилення на врожайність ріпаку, і третій рік – на соняшник. Експерименти над ним проводять науковці та студенти Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича. Аграрії наголосили, що в майбутньому, завдяки проекту зможуть розуміти, які з гібридів дають кращий врожай при запиленні. Це вплине на карту посівів.

За словами начальника відділу агрономічної експертизи «Контінентал Фармерз Груп» Олександра Деревянченка, ці дослідження триватимуть  декілька років.

Після цього будуть планувати розміщення гібридів максимально близько до розташування бджолосімей по селах.
Бджіл на поле «Контінентал Фармерз Груп» вивезли бджолярі з кооперативу «Увисла плюс». Вони з компанією співпрацюють другий рік. 40 вуликів будуть на полі до завершення цвітіння ріпаку.

«Контінентал Фармерз Груп» продовжує аналізувати вплив комахозапилення на врожайність. Наступні досліди будуть проводитися на Буковині під час цвітіння соняшнику.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,